De hal, die mocht wel wat gezelliger wat ons betreft!
Het geeft ten slotte de eerste indruk van jouw thuis...
Ik had geen handige vent nodig en deed alles zelf! Dat betekend dat het niet zo moeilijk was en je dit zonder enige ervaring kunt doen, zolang je maar gereedschap hebt :)
Dus ik zeg Youtube aan, klus pak aan en gaan.
Het Proces
Er kwam een nieuwe vloer, de oude plinten moesten eraf, waardoor de muren stuk gescheurd waren. Dit probleem loste we op dor een lambrisering voor te maken. Past ook helemaal bij ons huisje. Ik gebruikte voor het plaatmateriaal MDF 18mm dik. Ik zou zelf nu kiezen voor MDF met lak dragende folie. Scheelt veel verf, schuren en minder vatbaar.
Ik wilde de lambrisering uitlijnen met de hoogte van de deur roede. Daar baseerde ik de maat op. Nadat ik het plaatmateriaal opmaat had gezaagd, legde ik deze op de grond en begon met aftekenen. Op de lambrisering wilde we namelijk sierlatten in een klassieke look. Ik gebruikte tussen ruimtes van 12 cm, die ik aftekende op het, opmaat gezaagde, plaatmateriaal. Vanuit daar haalde ik de maten voor het zagen van de sierlatten. Eerst plakte ik het plaatmateriaal op de wanden met den brave high-tack kit. Nadat alle latjes gezaagd en geschuurd waren konden ze geplakt worden. Dit deed ik ook met high-tack kit, maar je kunt dit ook doen met houtlijm (wat na ervaring nu mijn voorkeur heeft). Je hebt niet per-see een laser nodig, wel makkelijk, maar je kunt dit ook gewoon doen met een waterpas, zoals ik deed. De bovenzijde van de lambrisering maakte ik af met een platte sierrand. De kopse kanten van het MDF kun je insmeren met een mix van houtlijm en water (50%-50%), de vezels in het hout "zuigen" dit op, waardoor je een veel gladder resultaat krijgt. Dan kun je beginnen met schilderen! Onze lambrisering is geschilderd in de kleur RAL9010.
Na het schilderen ging ik behangen met fotobehang (merk Iksels) en kreeg het plafond ook een sierlijst om zo een mooi geheel met de lambrisering te creëren.
Achteraf heeft Omar het (spachtelputz) plafond nog strak gesmeerd met fix en finish, waardoor hij er gelijk nieuwe spots in kon zetten. Omar gaat voor zijn werk vaak langs bij prachtige miljoenenpanden en ziet daar de nieuwste design materialen en spullen voorbij komen. Hij zag daar onder andere inbouw-stuc-lampen. Deze zijn van gips gemaakt en kun je dus mee stuken in het plafond. Je hebt ze in diversen vormen en maten, wij gingen voor de spot met een radius rand. Prachtig vinden wij het!
Comments